800
۰
راهکارهای مؤثر برای پیشگیری و کنترل؛

آموزش و بیماریابی تنها راه مقابله با مالاریا در سیب و سوران

اقدامات کنترلی، آموزش و بیماریابی به‌منظور جلوگیری از ابتلا به مالاریا در گروه‌های هدف یکی از راهکارهای مؤثر برای پیشگیری و کنترل محسوب می‌شود که در سطح مراکز و خانه‌های بهداشت سیب و سوران آغاز شده است.
آموزش و بیماریابی تنها راه مقابله با مالاریا در سیب و سوران
به گزارش پایگاه خبری شستون؛ مالاریا یکی از بیماری‌های عفونی است که توسط پشه‌های آلوده به انگل‌های از نوع پلاسمودیوم منتقل می‌شود. این بیماری به‌ویژه در مناطق گرمسیر و مرزی که پشه‌های ناقل در آن‌ها پراکندگی بیشتری دارند، شیوع بیشتری دارد. استان سیستان و بلوچستان، به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و مرز مشترک با کشورهایی مانند پاکستان و افغانستان، یکی از مناطقی است که به‌شدت تحت‌تأثیر بیماری مالاریا قرار دارد.
 
 استان سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط اقلیمی خاص خود، از جمله آب‌وهوای گرم و مرطوب، و همچنین وجود مناطق مرزی با کشورهای همسایه، یکی از کانون‌های اصلی شیوع مالاریا در ایران محسوب می‌شود. در این استان، مناطق مختلفی نظیر زاهدان، چابهار، کنارک، و سراوان، به طور ویژه‌ای در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
 
 طبق گزارش‌های وزارت بهداشت، سالانه تعداد زیادی از موارد مالاریا در این مناطق شناسایی می‌شود. به‌ویژه در مناطق مرزی که رفت‌وآمدهای زیادی با کشورهای پاکستان و افغانستان صورت می‌گیرد، احتمال انتقال بیماری از طریق پشه‌های آلوده به‌شدت وجود دارد. این بیماری به طور عمده در فصول گرم سال که شرایط برای تکثیر پشه‌ها مناسب است، شایع می‌شود.

هوای گرم و مرطوب سیستان و بلوچستان، شرایط مناسبی را برای رشد و تکثیر پشه‌های ناقل فراهم می‌کند. به‌ویژه در نواحی جنوبی و مرزی استان، دما و رطوبت بالا در فصل تابستان، از عوامل عمده در شیوع این بیماری است.
 
همچنین وجود مرزهای طولانی با کشورهای افغانستان و پاکستان که در برخی نواحی آن‌ها نیز مالاریا شیوع دارد، انتقال بیماری از این کشورها به ایران را تسهیل می‌کند. همچنین، تردد افراد از این مناطق به داخل استان، خطر گسترش مالاریا را افزایش می‌دهد؛ از سوی دیگر در برخی مناطق مرزی، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی محدود است. این مشکل باعث می‌شود که بسیاری از مبتلایان به مالاریا دیر به مراکز درمانی مراجعه کنند و بیماری پیشرفت کند.
 
علی‌ای‌حال وزارت بهداشت و سایر نهادهای مرتبط اقداماتی را برای مبارزه با پشه‌های ناقل انجام داده‌اند. این اقدامات شامل استفاده از حشره‌کش‌ها، توزیع شبکه‌های ضد پشه و آموزش به مردم در خصوص استفاده از این وسایل است. برنامه‌های درمانی در مناطق مرزی بهبودیافته است و مراکز بهداشتی در این مناطق به تشخیص سریع و درمان مالاریا پرداخته‌اند. همچنین، برنامه‌های پیشگیری از مالاریا در دستور کار قرار دارد.
 
بااین‌حال به‌منظور کاهش شیوع مالاریا، آموزش‌های گسترده‌ای در خصوص پیشگیری از این بیماری به مردم ارائه شده است. این آموزش‌ها به‌ویژه در نواحی روستایی و مناطق مرزی که افراد از خدمات بهداشتی کمتری برخوردارند، اهمیت زیادی دارد؛ اما تردد بالای مردم از مناطق مرزی به کشورهای آلوده، کنترل بیماری را دشوار می‌سازد.
 
در بسیاری از مناطق مرزی، مردم به‌صورت کامل با نحوه پیشگیری و درمان مالاریا آشنا نیستند؛ بنابراین، باید برنامه‌های آموزشی گسترده‌تری برای مردم محلی در این مناطق اجرا شود در همین راستا مرکز بهداشت سیب و سوران به‌منظور جلوگیری از ابتلا به مالاریا آموزش و بیماریابی در گروه‌های هدف و نیز انجام اقدامات کنترلی در سطح مراکز و خانه‌های بهداشت را آغاز کرده است.
 
 عبدالرب باهورزهی سرپرست مرکز بهداشت سیب و سوران در گفتگو با شستون ضمن تأکید بر اهمیت اقدامات کنترلی بیماری مالاریا، بیان کرد: در ماه اخیر متأسفانه شاهد افزایش موارد مثبت مالاریا بودیم که لازمه کار پیشگیری، آموزش و اقدامات کنترلی است.
 
 وی افزود: طبق بررسی‌های انجام شده بیشترین موارد ابتلا رانندگان مرزی بوده‌اند که به دلیل تردد به مناطق مرزی آلوده و پرخطر بوده است که به همین منظور همکاران اقدام به انجام بیماریابی از رانندگان مرزی کردند که تشخیص و شروع درمان در سریع‌ترین زمان ممکن انجام گیرد.
 
سرپرست مرکز بهداشت سیب و سوران ادامه داد: کارشناسان بهداشتی به‌منظور آگاهی و اطلاع‌رسانی جامعه در خصوص بیماری مالاریا و راه انتقال برای گروه‌های مردمی، دانش‌آموزان و سفیران سلامت اقدام به برگزاری کلاس و کارگاه خواهند کرد.
 
باهورزهی عنوان کرد: چک حشره‌شناسی، عملیات لارو کشی در ژیت های لاروی، سم‌پاشی کانون‌های پرخطر و بیماریابی گروه‌های پرخطر از مهم‌ترین اقدامات کنترلی این بیماری است.

 سرپرست مرکز بهداشت سیب و سوران خاطرنشان کرد: شهروندان عزیز از رهاسازی فاضلاب، ذخیره‌سازی آب در ظرف‌های بدون درب، استراحت در مکان‌های سر باز، باز کردن پنجره‌های بدون توری و تردد به مناطق آلوده و تردد غیرضروری به مناطق مرزی کشورهای همسایه خودداری نمایند و در صورت داشتن علایمی چون تب، بدن‌درد، سردرد شدید، تعریق به نزدیک‌ترین خانه‌های بهداشت و مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه نمایند.

 انتهای خبر/
سه شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۲۲
کد مطلب: 28113
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *